Staatsbosbeheer heeft met het inzetten van een schaapskudde een effectief bestrijdingsmiddel gevonden tegen de reuzenberenklauw. In het Waterlandsebos lopen driehonderd schapen rond die de giftige planten kaalvreten.



[Schapen maken einde aan overlast berenklauw]                    

 

Al jaren is de steeds verder voortwoekerende reuzenberenklauw een groot probleem voor mens en natuur in de natuurterreinen rond Almere. Omdat Staatsbosbeheer en de gemeente Almere geen voorstander zijn van chemische bestrijding zijn in de loop der jaren verschillende alternatieve bestrijdingsmethoden getest. Begrazing met schapen bleek het meest succesvol te zijn.

 

Zwartkopschapen
Na een geslaagde proef met zwartkopschapen in het Kromslootpark besloot opzichter Herman uit de Bosch deze methode ook toe te passen op één van de grootste haarden met reuzenberenklauw in de drukbezochte boswachterij Almeerderhout. Hier vormden deze planten, vanwege de brandplekken op de huid bij aanraking van de bladeren en stelen, een steeds grotere bedreiging voor de bezoekers.

Aan het begin van de lente zijn de eerste 25 schapen in dit bosgedeelte losgelaten. Begin juni zijn daar tijdelijk zo'n driehonderd schapen bijgezet.

Gouden greep
Dit bleek een gouden greep. De inmiddels meer dan twee meter hoge planten werden massaal aangepakt en met vereende krachten tegen de grond gewerkt en zelfs inclusief te bloemen opgegeten. Inmiddels is bijna driekwart van de reuzenberenklauw opgegeten. Opvallend is dat de schapen deze planten zo lekker vinden dat het gras voor een deel met rust gelaten wordt. Naar verwachting kanvolgens Staatsbosbeheer de begrazingsdruk deze nazomer weer teruggebracht worden.

Gepubliceerd op: 19 augustus 2010
    15-09-2010 00:00     Comments ( 0 )
Comments (0)

No comments found.

We use Cookies for an optimal shopping experience.
Accept selected cookies